Nyheter: 2018-12-20
Arbete med en svensk diakron textkorpus, en ”guldstandard” och svensk utvärderingsresurs för namngivna entiteter, samt resurser för analys av litterära texter. Det är ämnet för några av posterpresentationerna på den postersession som Swe-Clarin anordnade under workshopen “Automatic Detection of Language Change i samband med Swedish Language Technology Conference (SLTC) i Stockholm den 7 november 2018.
Under postersessionen som annonserades under temat ”Making ends meet”, visades även postrar om den nya Nationella språkbankens tre avdelningar: SB Text, SB Tal och SB Sam.
Nyheter: 2021-01-19
Det tvärvetenskapliga projektet SweTerror tilldelas drygt 22 miljoner kronor i årets utlysning av Digitalisering och kulturarv (DIGARV). Projektet förenar talteknologisk och humanistisk analys och är ett samarbete mellan Språkbanken Tal vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), Centrum för digital humaniora (CDH) och Språkbanken Text vid Göteborgs universitet.
Nyheter: 2020-09-09
Tillsammans med Kungliga bibliotekets nystartade datalabb kommer Språkbanken Text att bidra till att tillgängliggöra delar av KB:s samlingar.
– Samarbetet innebär mycket goda nyheter för digital humaniora och samhällsforskning i Sverige, säger Love Börjesson, verksamhetsledare för KB-labb.
Nyheter: 2019-05-29
I Riksbankens Jubileumsfonds (RJ) utlysning ”Mixed Methods” 2019 är Swe-Clarin en part i två av de sex projekt som tilldelas forskningsmedel.
Nyheter: 2019-04-30
Swe-Clarins kunskapscentra The Languages of Sweden erbjuder information och rådgivning om användningen av digitala material och verktyg med fokus på svenska språket, liksom minoritetsspråk i Sverige, teckenspråk, dialekter och andra aspekter av landets språkliga kulturarv. K-centrat arbetar även med att göra materialet i arkiven hos Institutet för språk och folkminnen (ISOF) tillgängligt för forskning.
Nyheter: 2019-03-11
Den 11–12 april 2019 arrangerar projekt Tilltal en workshop på Kungliga tekniska högskolan (KTH) .
Syftet med projektet Tilltal är att göra inspelningar från dialekt- och folkminnesarkiven mer tillgängliga för forskning med hjälp av talteknologiska metoder. Projektet är ett samarbete mellan ISOF/Språkrådet, KTH/TMH och Riksarkivet – mer info finns här: https://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprak-och-it/spraklig-infrastruktur/tilltal.html
Nyheter: 2019-02-05
De distribuerade kunskapscentrana CLARIN-SMS och DiaRes ingår nu i det svenska konsortiet.
En central del av Swe-Clarins verksamhet är våra certifierade kunskapscentra. K-centrana skapar, underhåller och uppgraderar digitala verktyg och material utifrån specialistkompetens. De fungerar även som rådgivnings- och stödenheter för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Flera av Swe-Clarins medlemmar utgör i sig K-centra och konsortiet har nu även fått två distribuerade K-centra,där flera medlemmar tillsammans bildar virtuella kompetensnätverk.
Nyheter: 2018-12-11
Island och Sydafrika fick nyligen observatörsstatus i CLARIN ERIC, det europeiska CLARIN-konsortiet.
Island har varit involverat i CLARIN sedan förberedelsefasen för CLARIN ERIC 2010, men utan finansiering. Bland annat har Island deltagit i möten och workshoppar, som organiserats av det nordiska CLARIN-nätverket. Den isländska lagstiftningen har dock hittills utgjort ett hinder för fullvärdigt medlemskap. I väntan på en revidering av lagstiftningen ansökte landet därför om observatörsstatus och blev detta formellt i november.
Nyheter: 2018-08-23
Konferensen Digital Humanities in the Nordic Countries 2019 arrangeras denna gång vid Köpenhamns universitet, Danmark, den 6–8 mars. "The DHN conferences aim to provide an overview of research, education and communication about the interdisciplinary field of digital humanities. In 2019, the conference seeks to extend the scope of digital humanities research covered, both into new areas, as well as beyond the Nordic and Baltic countries".
Ett av årets teman är NLP och deadline för att lämna in förslag på papers är 21 oktober.
Nyheter: 2018-03-14
Nationella Språkbanken har tilldelats sammanlagt 210 miljoner kronor av Vetenskapsrådet.
I uppdraget ingår att vidareutveckla en nationell e-infrastruktur för forskning i språkteknologi, språkvetenskap samt andra ämnesområden som bedriver forskning baserad på språkliga data.
Swe-Clarin blir en central del av den nya verksamheten.