Riksarkivet har det nationella ansvaret för samhällets långsiktiga informationsförsörjning och den statliga arkivverksamheten och arkivvården. Förutom att bevara och tillgängliggöra dokument från de senaste 1 000 åren utfärdar myndigheten också författningar inom arkivområdet och utför tillsyn av arkivvård inom statlig verksamheter. Riksarkivet är alltså både en av våra största kulturarvsmyndigheter samtidigt som det är en förvaltningsmyndighet.
Myndigheten förvaltar i dagsläget cirka 80 hyllmil analoga handlingar i form av dokument, kartor, ritningar, porträtt, fotografier, med mera. som skapats i främst statlig verksamhet, men även av enskilda personer, föreningar, organisationer eller företag. En mindre del av arkivbeståndet är digitiserat och tillgängligt för forskare via Nationella Arkivdatabasen eller Digitala forskarsalen.
Verksamheten är förlagd med läsesalar på ett tiotal platser i landet då landsarkiven i Lund, Visby, Vadstena, Göteborg, Uppsala, Östersund och Härnösand ingår i organisationen tillsammans med Krigsarkivet, Marieberg och Arninge i Stockholm. Verksamhetsplatser utan läsesalar finns också i Fränsta och Ramsele.
Inom Swe-Clarin medverkar Riksarkivet i det distribuerade K-centrumet Diachronic Language Resources (DiaRes), ett kunskapscenter inom CLARIN som fokuserar på diakrona textsamlingar och särskilt historiska texter, liksom verktyg och andra resurser som stödjer arbetet och analysen.
Catharina Dahlgren, catharina.dahlgren@riksarkivet.se
Läs vår handbok
Vill du lära dig att använda språkteknologi i din forskning? I Swe-Clarins handbok finns systematiska instruktioner och belysande exempel på hur man besvarar olika forskningsfrågor med våra verktyg och material.