Humlab vid Umeå universitet är en arbetsenhet vid Humanistisk fakultet vars uppdrag är “att initiera, inspirera och utveckla relationen mellan humaniora, kultur och [digital] informationsteknik”. Med det avses att dels studera människan och våra kulturella uttryck i relation till samhällets pågående digitalisering, dels att använda sig av digitala metoder och verktyg för att studera frågeställningar relaterade till en humanistisk forskningstradition.
Humlab har fyra utpekade fokusområden:
Inom vardera område bedriver Humlab ett antal forsknings- och undervisningsprojekt, spridda över ett flertal akademiska ämnesområden, såsom språkvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, historia, idéhistoria, samiska studier, och arkeologi.
Swe-Clarin-infrastrukturen faller under området metod- och verktygsutveckling genom att den utgör en infrastrukturell grund för nya forskningsprojekt. Humlab:s nod inom Swe-Clarin (Humlab DigiTal) ansluter därtill till det redan omfattande textanalytiskt orienterade arbete som utförs i Humlab.
Humlab DigiTal har som mål att bli en infrastrukturell resurs som stödjer effektiv språklig bearbetning av inspelat tal. Infrastrukturen vill stärka lokala och nationella forskningssamarbeten genom att stödja grundläggande arbetsflöden inom språkvetenskaplig forskning med talat källmaterial, såsom uppmärkning av ljudmaterial på olika nivåer, utsökning av delmängder av data, akustiska analyser, samt blindad och randomiserad perceptuell testning och bedömning, utan risk för att inspelningarna sprids. Initialt ligger vårt fokus därför på att tekniskt stödja bearbetning av samiskt material samt material som kräver speciell juridisk hänsyn enligt dataskyddsförordningen
Vi stödjer också publicering av framtagna modeller som isolerade web-applikationer för användning inom Clarin-nätverket och av andra aktörer, samt publika versioner av framarbetade korpora.
Fredrik Karlsson, fredrik.k.karlsson@umu.se
Läs vår handbok
Vill du lära dig att använda språkteknologi i din forskning? I Swe-Clarins handbok finns systematiska instruktioner och belysande exempel på hur man besvarar olika forskningsfrågor med våra verktyg och material.