Den 17 april håller Swe-Clarin en första workshop för humaniora och samhällsvetenskap (HS). Vårt arbete med Swe-Clarin syftar till att bygga verktyg och resurser för att främja forskning inom humaniora och samhällsvetenskap där text och tal utgör primärdata för forskningen. Vår definition av HS är bred och vi välkomnar alla som arbetar, eller vill börja arbeta, med digitala, språkvetenskapliga verktyg för sin forskning inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik, medicin, mfl. Under workshopen kommer vi att informera om de verktyg och resurser som nu finns tillgängliga inom Swe-Clarin, framförallt på Språkbanken. Vi välkomnar även forskare med specifika forskningsfrågor att berätta om dessa och förklara de tekniska behov som finns. Vi hoppas på att kunna starta framgångsrika forskningssamarbeten. Om du arbetar med språkvetenskapliga verktyg inom humaniora eller samhällsvetenskap, är denna workshop ett utmärkt tillfälle att vara med i ett tidigt skede och påverka arbetet som sker inom Swe-Clarin.
Tid och plats
17 april, Lennart Torstenssonsgatan 6, rum K332 Tid: 13–19 Språk: Denna workshop kommer primärt att hållas på svenska Anmälan på: http://goo.gl/forms/tuchRuyjD9
Schema
13:00–15:00 Session 1: Pågående projekt - Introduktion - Jonas Lindström – "Att kika in i mörkret": Nyttan av språkteknologi för projektet Gender & Work - Linn Sandberg – Valforskning på Twitter - Leif-Jöran Olsson – Dramawebben - Nina Tahmasebi – Relationer, samordningar och retorik 15:00–15:30 Kaffe 15:30–16:10 Session 2: Material på gång - Material på Språkbanken - Jonas Engman – Nordiska muséets frågelistor - Anne Palmér – Korpus för elevtexter 16:10–17:30 Diskussion 17:30–19:00 Mingel
Bakgrund
CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) inrättades 2012 av EU-kommissionen som en ERIC (European Research Infrastructure Consortium). 2013, biföll Vetenskapsrådet en ansökan om svenskt medlemskap i CLARIN, inklusive en svensk nationell CLARIN organisation. Processen med att etablera Swe-Clarin fortsatte och Sverige anslöt sig till CLARIN ERIC under 2014.
CLARIN syftar till att göra språkbaserade material tillgängliga som primära forskningsdata för de humanistiska och samhällsvetenskapliga (HS) forskningssamfunden med hjälp av de avancerade språk- och talbearbetningsverktyg och språkresurser (LR) som har utvecklats under många år inom språkteknisk (LT) forskning. Man drar även fördel av den ökande mängd text- och talmaterial – inklusive historisk material – som finns tillgängligt digitalt, vilket möjliggör ett utnyttjande av mycket större mängder text- och taldata i HS-forskning än tidigare. Tanken är att detta LT-baserade e-HS-paradigm ska komma att leda till helt nya former av forskning såväl som till nya sätt att ta sig an gamla forskningsfrågor.