Swe-Clarin och det talade språket I
Forskningssamarbeten mellan resursägare, talteknologer och forskare inom humaniora och samhällsvetenskap Den 16 november 2015 från 13:00 på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, sal Fantum. Arbetsgruppen för Tal i SWE-CLARIN, en Vetenskapsrådsfinansierad satsning på forskningsinfrastruktur, bjuder till workshop med efterföljande mingel, mat och dryck. Workshopen har som mål att uppmuntra nya samarbeten till ömsesidigt gagn. Det uttalade syftet med SWE-CLARIN är
...att göra språkbaserade material tillgängliga som primära forskningsdata för de humanistiska och samhällsvetenskapliga (HS) forskningssamfunden med hjälp av de avancerade språk- och talbearbetningsverktyg och språkresurser (LR) som har utvecklats under många år inom språkteknisk (LT) forskning. (från http://sweclarin.se).
Bakom syftet döljer sig en tro att språkteknologi och språkdata utgör underutnyttjade resurser inom HS – resurser HS skulle kunna dra nytta av, men att detta inte görs på grund av bristande kunskap och inte minst kommunikation mellan områdena. Som exempel kan nämnas att kulturminnesinstitutionerna har stora mängder material som är svårt att beforska utan hjälp av språkteknologiska lösningar. Det är vår förhoppning att vi med stöd av SWE-CLARIN ska se ett antal projekt formuleras och genomföras med finansiering antingen inom ramen för en större ansökan till t.ex. Riksbankens Jubileumsfond eller som projekt med fristående finansiering från t.ex. Vetenskapsrådet. Workshopen SWE-CLARIN och det talade språket har som mål att ta ett första steg mot ett ökat samarbete kring den här typen av projekt, med ett speciellt (men inte uteslutande) fokus på tal och talteknologi. Inom språktekologin kan man, grovt sett, skilja mellan skriftbaserad språkteknologi – det som oftast åsyftas när termen språkteknologi används – och talteknologi. Talteknologin handlar inte huvudsakligen om text utan om ljud- och videoupptagningar av talat språk och talad interaktion. Till workshopen bjuder vi in deltagare som representanter för tre distinkta roller i sådana projekt: rollen som resursägare, som ansvarar för eller äger en relevant språkresurs; rollen som språk- eller talteknolog; och rollen som forskare inom HS. Workshopen består av en inledande session med presentationer för att ge bakgrund och inriktning, följt av en session där grupper med minst en representant för var och en av de tre rollerna diskuterar möjliga projekt i termer av frågeställning, vilket språk- eller taldata som kan användas, vad som krävs av språk- eller talteknologin, och vilken typ av resultat man kan förvänta sig. I en sammanfattande plenär session avslutar vi med att presentera och diskutera resultaten av gruppdiskussionerna. Vi hoppas att utkomsten av workshopen ska bli början till en katalog med påtagliga exempel på ny och spännande forskning där tal- och textdata utnyttjas med hjälp av tal- eller språkteknologiska metoder för att belysa forskningsfrågor inom HS på nya sätt. Workshopen arrangeras av SWE-CLARINs arbetsgrupp för taldata, som består av representanter för KTH, Digisam och Språkrådet, och äger rum i KTHs campus på Valhallavägen i Stockholm den 16e november 2015. Workshopen är öppen för inbjudna och är gratis efter anmälan.
Anmälan
Anmälan senast den 30e oktober på: http://goo.gl/forms/C7i7m2M63x
Preliminär agenda:
13:00 – 14:00 Inledande presentationer 14:00 – 14:30 Förberedelser för gruppdiskussioner 14:30 – 16:30 Diskussioner i mindre grupper I (kaffe med tilltugg finns tillgängligt) 16:30 – 17:30 Sammanfattande presentationer 17:30 – 18:00 Slutord 18:30 Buffé, vin och mingel på KTH Tal, Musik och Hörsel Väl mött önskar KTH och SWE-CLARINs arbetsgrupp för tal: Jens Edlund och David House (KTH Tal, Musik och Hörsel) Johanna Berg (Digisam) Rickard Domeij och Gunnar Eriksson (Språkrådet)