Swe-Clarin:s Kunskapscentrum för språk och folkminnen på Språkrådet i Stockholm
SWE-CLARIN:s kunskapscentrum för språk och folkminnen verkar för att dela kunskaper och språkresurser till humanvetenskapliga forskare via SWE-CLARIN. Centrumet finns på Språkrådet i Stockholm, som har till uppgift att bevaka och verka för användningen av språk och språkinfrastruktur i Sverige i enlighet med målen för svensk språkpolitik.
Institutet för språk och folkminnen, som Språkrådet är en del av, är ett forskningsinstitut och en offentlig myndighet. Institutets uppdrag är att samla in, bevara, behandla och sprida vetenskaplig kunskap och material om svenska språket, de nationella minoritetsspråken, svenskt teckenspråk, svenska dialekter och andra delar av det svenska immateriella kulturarvet. Institutets samlingar, som innehåller viktiga delar av Sveriges immateriella kulturarv, är öppna för allmänheten, studenter och forskare.
Samlingar
-
Institutet har landets största samlingar av folkminnen. Arkiven innehåller resultatet av över hundra års dokumentationsarbete: Berättelser om människors liv – från vardagsbestyr till helgfirande, från 18 talets fiske- och jordbrukssamhällen till dagens mångkulturella samhälle.
-
Institutet har omfattande samlingar av transkriptioner och inspelningar av dialekter. Arbete pågår för närvarande med två dialektordböcker, en lärobok i svenska dialekter, och en databas som täcker dialekterna i södra och västra Sverige.
-
Institutet har samlingar av namn som används i Sverige från den äldsta tiden fram till i dag, med information om deras betydelse, stavning och uttal. Databaser, register och ordböcker med personnamn och ortnamn publiceras.
-
Språkrådet har stora språkresurser såsom Lexin – en serie ordböcker mellan svenska och mer än 20 andra av språken i Sverige.
Arbetsgruppen för taldata
Kunskapscentrumet har tillsammans med Digisam och KTH bildat Arbetsgruppen för taldata med fokus på hur tal- och textteknologi kan användas för att öka möjligheterna att utforska taldata i digital form. Den 6 november arrangerar arbetsgruppen en workshop där forskare, dataägare och språkteknologer ska träffas för att diskutera möjliga samarbetsprojekt. Vi hoppas att utkomsten av workshopen ska bli början till en katalog med påtagliga exempel på ny och spännande forskning där tal- och textteknologiska metoder används för att belysa frågor inom humanvetenskaperna på nya sätt.
Kontakt
På SWE-CLARIN:s Kunskapscentrum för språk och folkminnen arbetar Rickard Domeij som föreståndare och Gunnar Eriksson som expert.
Mejl: swe-clarin@sprakochfolkminnen.se
Webbsida: http://www.sprakochfolkminnen.se/swe-clarin
Swe-Clarins turné fortsatte till Stockholm och Uppsala
Samordningen, representerade av Lars, Caspar och Stefan, reste till Uppsala och Stockholm för att besöka några av Swe-Clarins center och delta i den workshop om digitalisering som Digisam och Kungl. biblioteket anordnade gemensamt. Under två intensiva dagar diskuterade vi resurser och verktyg, harmonisering och certifiering, men framför allt möjligheter: hur kan Swe-Clarin göra sig så nyttigt som möjligt för svenska humanistiska och samhällsvetenskapliga forskare? Hur kan vi nå ut till och informera dem så effektivt som möjligt ? Och hur kan vi få igång samarbetsprojekt så effektivt som möjligt? Vi i samordningen kände efter två dagar att vi fått en bättre förståelse för hur Uppsala, KTH och Digisam ser på Swe-Clarin-arbetet och sin plats i det. Vi hade dessutom fått möjlighet att prata med roboten Furhat, som visade sig ha svårt med ordet ”åtta”.
Workshoppen ”Digitala vägar in i samlingarna” tycktes vara ett uppskattat arrangemang där olika perspektiv på digitalisering avhandlades. Publiken bestod till stor del av biblioteks- och arkivfolk, och dagen avslutades med påpekandet att det kan finnas ett värde för alla om man som organisation inte försöker både stå för den digitala resursen och utveckla verktygen som ska utnyttja den.
5-6 oktober hölls Nordic Clarin Networks (NCN) workshop i Göteborg. Första dagen sammanföll med Språkbankens höstworkshop medan andra dagen var reserverad för NCN. Temat var historiska resurser och både resurser och forskning på dessa presenterades. Dagarna gav upphov till många intressanta diskussioner och möjliga samarbeten.
Kalender
11 november: SND:s höstworkshop på temat ”Nya villkor för forskning”. Alla är välkomna.
16 november: Workshop SWE-CLARIN och det talade språket I: https://sweclarin.se/swe/evenemang/sweclarin-och-det-talade-spraket-i-2015
17 november: möte mellan Swe-Clarins parter i Stockholm.
19–20 november: möte för CLARIN ERIC:s General Assembly i Köpenhamn.
11 december: virtuellt möte för Swe-Clarin-parterna kl 10–12.
Framtida nyheter
Meddela gärna samordningsgruppen (sam@sweclarin.se) om ni har information till nyhetsbrevet. Om man inte får nyhetsbrevet skickat kan man anmäla sig till e-postlistan här: http://lists.sweclarin.se/mailman/listinfo/news_lists.sweclarin.se