SND har ett uppdrag från Vetenskapsrådet att vara en nationell resurs för samordning av existerande och nya forskningsdatabaser inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin. I uppdraget ingår att SND skall erbjuda stöd för svensk forskning genom att underlätta och utveckla forskares tillgång till data inom och utom landet samt erbjuda stöd för forskning under hela forskningsprocessen. Uppdraget innefattar även att SND skall presentera svensk forskning utomlands.
En viktig del i SND:s uppdrag är att skaffa en mycket god överblick över befintliga forskningsdatabaser samt att sträva efter full kännedom om framtida databaser. Den huvudsakliga uppgiften blir att på nationell nivå inventera databaser av relevans för forskning samt stödja bevarande, användning och tillgängliggörande av databaser och relaterade forskningsmaterial inom SND:s ansvarsområden. Ett övergripande syfte är att kvalitetssäkra alla delar av verksamheten samt förse forskarsamhället med stöd och tjänster för att bevara, organisera, underhålla och tillgängliggöra datamaterial. Uppgiften består även i att samla in och sprida information om olika databaser och materialsamlingar samt datatyper, metadata och filformat. SND skall medverka till teknisk utveckling av standarder, metoder och verktyg för dokumentation och tillgängliggörande av dessa data.
För informationsspridning och förmedling samt information om olika slags data spelar SND:s webbplats en central roll. SND verkar aktivt för inom- och tvärvetenskapligt samarbete samt att utveckla och bredda medverkan i nationella och internationella nätverk inom ansvarsområdena. I vår strävan efter att få fullständig överblick över framtida databaser inom ansvarsområdet samverkar vi med berörda forskningsråd och statistikproducerande myndigheter. Vi arbetar med riktade satsningar inom strategiskt viktiga områden såsom specifik teknisk utveckling och utredning av juridiska problemställningar. Därtill samarbetar vi med forskare och ger stöd i avgränsade projekt.
Inom Swe-Clarin är SND ett A-center. Det innebär framför allt en teknisk funktion som omfattar att skapa och upprätthålla ett metadataregister över Swe-Clarins resurser och verktyg och se till att detta register är kompatibelt med CLARIN ERIC:s system, att förse resurser med permanenta identifierare och att tillhandahålla en hållbar långtidslagring för resurserna.
Rättigheter: Kloniwotski (CC-BY 2.0)
En händelserik höst går mot sitt slut. Mycket har hänt inom Swe-Clarin. Det senaste var vårt andra konsortialmöte i Stockholm den 17 november och workshopen på KTH dagen innan. Workshopen kommer ni att få läsa mer om i nästa nyhetsbrev men vi kan konstatera att den gav upphov till intressanta diskussioner.
På konsortialmötet rapporterade bland annat alla partners sina CLARIN-relaterade aktiviteter under året: det är mycket spännande verksamhet som bedrivs inom konsortiet och som med tiden kommer att bli alltmer synlig via Swe-Clarins hemsida. Mötesanteckningar kommer att publiceras på hemsidan under december månad.
Nästa virtuella möte är den 11 december.