KTH Tal, Musik och Hörsel
KTH – Kungliga Tekniska Högskolan - svarar för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning på högskolenivå. Utbildningen och forskningen täcker ett brett område – från naturvetenskap och teknik till arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, filosofi och språk.
Institutionen för Tal, Musik och Hörsel grundades 1951 grundade av en av de stora pionjärerna inom fonetik och talad kommunikation, Gunnar Fant, då under namnet Taltransmissionslaboratoriet. Institutionens ursprungliga forskningsfokus har bevarats genom åren, men dess namn har varierat. 2016 firar vi 65 års oavbruten forskning om kommunikation och interaktion människor emellan och mellan människor och maskiner, vilket gör oss till en av de allra äldsta institutionerna i sitt slag.
KTH Tal, Musik och Hörsel medverkat i en rad större insamlingar av svenska talresurser, exempelvis de EU-finansierade projekten SpeeCOM och SpeechDAT samt det Vetenskapsrådsfinansierade Spontal. Vi har ett speciellt fokus på naturliga samtal och vardagligt tal, och har utvecklat en rad metoder för analys och uppmärkning av just den typen av data.
David House |
Jens Edlund |
Inom Swe-Clarin är det främst David House och Jens Edlund som står för institutionens insats. Båda har en bakgrund inom lingvistik och fonetik, David i Lund och Jens på Stockholms Universitet, men vi har båda undersökt samtal mellan människor och mellan människor och maskiner på KTH sedan förra seklet.
KTHs roll i Swe-Clarin är att vara ett K-Center (Kunskapscenter). Detta innebär att man kan vända sig till oss för information och rådgivning beträffande taldata och dess användning. Vi har som första grupp i Sverige ansökt om certifiering som K-Center och räknar med att få denna i årskiften 2015- 2016, under titeln CLARIN Knowledge Centre for Speech Analysis (CLARIN-SPEECH).
Den 16/11 genomförde Gruppen för Tal inom Swe-Clarin - KTH, DIGISAM och Språkrådet/ISOF, workshopen Swe-Clarin och det talade språket I – Forskningssamarbeten mellan resursförvaltare, talteknologer, och forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Workshopen syftade till att sammanföra resursförvatare, talteknologer (eller språkteknologer) och forskare för att ge dem tillfälle att diskutera möjliga former för samarbeten, med utgångspunkt i forskarnas behov, resursernas innehåll och karaktär, och teknologins möjligheter.
Workshopen var en stor framgång med över trettio deltagare. Eftermiddagens diskussioner kommer att sammanfattas i ett mindre antal exempelfall i miniformat, som utgör grunden för den exempelkatalog över projektexempel som gruppen ämnar utveckla inom Swe-Clarin. Flera av projektidéerna som dryftades har lett till vidare samarbete, och vi räknar åtminstone en större projektansökan samt en konferenspresentation till de direkta utkomsterna. Dagen avslutades med vickning och förfriskningar i KTHs lokaler.
Swe-Clarins första år avslutat
Nu lider året mot sitt slut och vi sammanfattar vårt första projektår för Swe-Clarin som började med en avspark i februari som hölls i Göteborg. Där bestämdes att vi skulle hålla ett konsortiemöte samt två virtuella möten varje halvår. Under 2015 innebar det virtuella möten i april, juni, september och december månad samt ytterligare ett konsortiemöte i november. På avsparken beslöt vi även att samförlägga en workshop med våra konsortiemöten och i år hölls den första, ”Swe-Clarin och det talade språket I”, som presenteras i detta nyhetsbrev.
Utöver det har vi hållit workshops ihop med KB i Stockholm samt Swe-Clarins första HS-workshop i Göteborg. Om den senare gick det att läsa i april månads nyhetsbrev. Under nästa år fortsätter äventyret och vi kommer att hålla 2016 års första virtuella möte i februari. Vårens konsortiemöte är preliminärt satt till 4-5 april i Uppsala. Under hösten kommer vi att hålla en kick-off för Swe-Clarins webbtjänster och presentera en första version av vår verktygslåda i Göteborg. Arbetet med styrgrupp är nu klart och Swe-Clarin har nu fått en styrgrupp bestående av åtta medlemmar som representerar digital humaniora och samhällsvetenskap i Sverige. Vi kommer att presentera styrgruppen i ett kommande nyhetsbrev.
För att bättre nå ut till våra tänkta användare planerar vi under 2016 ett antal workshops där vi åker runt till olika lärosäten och presenterar tidigare obeforskat material. Vi kommer att använda oss av korpusverkyget Korp och eventuellt även andra verktyg som finns tillgängliga inom Swe-Clarin. Inbjudan med detaljer om tid och plats kommer i början på 2016.
Vi vill önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
På återseende 2016!
Kalender
Februari: Virtuellt möte för Swe-Clarin medlemmar
14–15 mars: NCN workshop i Oslo om Big language data
15–17 mars: DHN konferens i Oslo
4–5 april: Konsortiemöte i Uppsala
Höst: Avspark i Göteborg
Framtida nyheter
Meddela gärna samordningsgruppen (sam@sweclarin.se) om ni har information till nyhetsbrevet. Om man inte får nyhetsbrevet skickat kan man anmäla sig till e-postlistan här: http://lists.sweclarin.se/mailman/listinfo/news_lists.sweclarin.se