Nyheter

Du är här

Hem / Nyheter

Tour de CLARIN lyfter fram webbplats om innehållet i riksdagens databaser

Databasen Riksdagens databas öppna data presenteras nu i Tour de CLARIN. Genom öppna data kan alla som vill fritt använda innehållet i riksdagens databaser. Utvecklare, journalister, forskare och andra intresserade kan bygga egna tjänster och ta fram statistik. Riksdagens öppna data är ett viktigt verktyg för att ge insyn i riksdagens arbete och beslut.

Tour de CLARIN är ett initiativ som sätter ljuset på framstående nationella forskningsaktiviteter inom ramen för CLARIN.

Svenska

Maria Ågren intervjuad i Tour de CLARIN: Sweden

Maria Ågren, professor i historia vid Uppsala universitet, lyfts nu fram i Tour de CLARIN:s intervjuserie med framstående forskare.

Ågren leder forsknings- och digitaliseringsprojektet "Gender and Work" i vilket hon i samarbete med forskare från Swe-CLARIN skapat databasen Genus och arbete. Det är en unik databas med information om vad människor konkret arbetade med under 1500–1800 i Sverige. 

Svenska
Bild för Elena.Volodina

Ett nytt blogginlägg är ute!

Nu kan du läsa om verktyget SweGRAM som har utvecklats av Uppsala universitet för att analysera användares egna textsamlingar på svenska: https://sweclarin.se/swe/annotera-och-analysera-dina-texter-med-swegram
Svenska
Bild för Elena.Volodina

Nytt blogginlägg ute!

Här kan du läsa om Strix, ett kommande verktyg på Språkbanken!

Svenska
Bild för Elena.Volodina

Nytt blogginlägg! Resurser, verktyg och data på SB för forskning!

Fredrik Norén beskriver sin forskning om Informationsbegreppets framväxt och förändring i Statens offentliga utredningar, som möjliggjorts tack vare SOU-datan och verktyget Korp, som båda tillhandahålls av Språkbanken. Njut av!

Svenska
Bild för Elena.Volodina

Nyhet! Pilotprojekt på KTH

Läs ett nygg blogginlägg om Pilotprojekt vid KTH här

Svenska

Nytt blogginlägg! SND Pilot projekt

Läs mer om SNDs Pilot projekt BAS16 här

Svenska

Swe-Clarin i GU journalen

GU journalen skriver om Swe-Clarin och dess verktygslåda.
Svenska

Språkrådets blogg ute!

Nu är Språkrådets blogg ute och hittas här: https://sweclarin.se/swe/projektet-tilltal-på-institutet-för-språk-och-folkminnen

Svenska

Nytt blogginlägg!

Läs om pilotprojekten på Linköpings Uiversitet här.

Svenska

Sidor